UWV werkgeversbijeenkomst Actualiteiten arbeid en ontslag 2019
×
 

 

mojoimagealt-7159-alt
Karin Frikkee
Raadsheer, Hof Den Haag

Mevrouw mr. C.J. (Karin) Frikkee is sinds maart 2015 raadsheer bij het Hof Den Haag en behandelt daar arbeidszaken in hoger beroep. Zij is daarvoor 10 jaar kantonrechter geweest en 10 jaar advocaat. Zij is actief op het gebied van het arbeidsrecht; zij maakt deel uit van de redactie van ArbeidsRecht en de deelredactie arbeidsrecht van het Tijdschrift voor Recht en Arbeid (TRA). Zij geeft geregeld cursussen en lezingen over het arbeidsrecht.
mojoimagealt-7161-alt
Monique van de Graaf
Arbeidsjurist/Sociaal-zekerheidsexpert

Mr. M. (Monique) van de Graaf studeerde af aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Ze ging aan de slag bij een vakbond en maakte na een aantal jaar de overstap naar het bedrijfsleven waar ze onder andere voor BDO en Deloitte als manager legal heeft gewerkt. Tot september 2015 werkte ze voor de afdeling HR als legal counsel labour relations bij Fokker Technologies Holding. Daarna begon ze voor zichzelf als arbeidsjurist/sociaal-zekerheidsexpert. Ze is auteur voor De Kleine Gids voor Sociale Zekerheid, het Handboek voor de Flexbranche, Praktische Informatie voor Sociale Zekerheid en De Grote Almanak. Daarnaast actualiseert ze jaarlijks haar eigen boeken “Arbeidsrecht voor de professional” en “Sociale zekerheid voor de professional”. Ze is tevens voorzitter van een aantal externe klachtencommissies ongewenste omgangsvormen en gecertificeerd vertrouwenspersoon. Naast haar praktijk geeft zij veelvuldig trainingen op het terrein van het arbeidsrecht en de sociale zekerheid voor onder andere de volgende opleidingsinstituten: SRA, OSR, Scolea, SV Land en Artra. Ook heeft ze incompany trainingen verzorgd voor diverse grote bedrijven.
mojoimagealt-7160-alt
Monique Gerards
Business Adviseur, Arbeidsjuridische dienstverlening UWV

Monique Gerards is Business Adviseur Arbeidsjuridische dienstverlening van UWV. In die functie voert zij procedures die volgen uit de uitvoering van twee wettelijke taken van UWV: beslissen op aanvragen voor een ontslagvergunning en op aanvragen voor een tewerkstellingsvergunning (Wet arbeid vreemdelingen). Verder houdt zij zich bezig met het uitvoeringsbeleid van de UWV-ontslagprocedure en is zij vakexpert voor de uitvoering. Monique verzorgt ook regelmatig cursussen en presentaties, bijvoorbeeld tijdens de jaarlijkse UWV werkgeverscongressen. Sinds 1 september 2015 is zij ook advocaat van UWV.

De keuze voor het arbeidsrecht maakte Monique al tijdens haar studie rechten aan de Universiteit Utrecht. De studierichting Sociaal Recht rondde zij in 1996 af met een stage bij de Hout- en Bouwbond CNV.

Na haar studie startte Monique haar juridische loopbaan als rechtshulpverlener bij de Bouw- en Houtbond FNV. Daarna werkte zij achtereenvolgens als juridisch adviseur bij VB Deloitte & Touche Juridisch Adviseurs en als rechtshulpverlener bij SRK Rechtsbijstand. Met ruim tien jaar ervaring in de arbeidsrechtpraktijk, waarbij zij zowel werkgevers als werknemers bijstond, maakte zij in 2009 de overstap naar het beleidsterrein in de functie van Senior beleidsjurist bij de landelijke afdeling van Arbeidsjuridische dienstverlening. In die functie hield zij zich onder meer bezig met het beleid rond de wettelijke ontslagtaak van UWV (Buitengewoon Besluit Arbeidsverhoudingen 1945).
mojoimagealt-7158-alt
Alfons Kouwenhoven
Business Adviseur Arbeidsjuridische dienstverlening, UWV

Vanaf juni 2003 is Alfons werkzaam bij de landelijke afdeling Arbeidjuridische dienstverlening van UWV (en rechtsvoorganger) in de functie van business adviseur. Hij is verantwoordelijk voor het uitvoeringsbeleid van de UWV-ontslagprocedure, de externe contacten en is vakexpert voor de uitvoering.

Alfons Kouwenhoven (1962) studeerde rechten aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam en startte zijn loopbaan bij het Buro voor Rechtshulp te Gouda/Rotterdam. In 1993 trad hij in dienst bij de FNV Rechtskundige Dienst als procesjurist arbeidsrecht en sociale zekerheid. Later werd zijn aandachtsgebied uitgebreid met kennis- en kwaliteitsmanagement. In 2007 rondde Alfons de master Bestuurskunde af.

Het arbeids- en ontslagrecht boeit Alfons Kouwenhoven nog steeds enorm. Het vakgebied kent hij door en door vanuit verschillende rollen. Zijn kennis en ervaring deelt hij graag als gedreven spreker.